SMBW

POVIJEST

Udruga korisnika bežičnih sustava SMBWireless

 

SMBWireless je neprofitna udruga korisnika bežičnih sustava koja djeluje na području grada Samobora, a čiji je cilj razvoj, unaprjeđenje, te promidžba tehnologije bežičnog komuniciranja putem računala i bežične opreme na području lokalne zajednice i šire.

 

Djelatnosti udruge su savjetovanje i pomoć osobama zainteresiranim za informatičke ili mrežne tehnologije, sudjelovanje i organizacija programa koji se provode u cilju razvitka, unaprjeđenja te promidžbe tehnologije bežičnog umrežavanja, organizacija seminara, predavanja i radionica radi okupljanja i edukacije građana povezanih sa mrežnim tehnologijama.

 

Udrugu predvodi predsjednik Janko Radigović na čelu Izvršnog odbora sastavljenog od najistaknutijih članova udruge koji se brinu za širenje i održavanje mreže, te prijenos znanja članovima i svim zainteresiranim ljudima, među kojima se svojim predanim radom posebno ističu administratori.

 

Prvi neslužbeni rad i početak bežičnog umrežavanja započeli smo sredinom 2002. godine pokretanjem wireless mreže na području Hrastine, te povezivanjem iste sa lokacijom na Gizniku u Samoboru. Sama udruga SMBWireless službeno je osnovana u 6. listopada 2003. godine nakon mnogo neslužbenog entuzijastičkog rada, pod vodstvom prvog predsjednika udruge Karla Kuhara.

 

S obzirom da je djelovanje udruge povezano sa tehničkim znanjem i obrazovanjem, udruga se ubrzo uključuje i u rad lokalne zajednice, te je u travnju 2004. godine udruga primljena u članstvo Zajednice Tehničke Kulture Grada Samobora (ZTK GS) , a u članstvo ZTK Zagrebačke Županije (ZTK ZŽ) udruga je primljena na skupštini u ožujku 2005. godine.

 

Udruga SMBWireless na području grada Samobora i okolice u svojoj infrastrukturi ima postavljenih preko 50 wireless pristupnih točaka, većinom u gradu Samoboru, te u okolnim naseljima (Hrastina, Bregana, Rakovica, Celine, Rakov Potok). Sve točke su međusobno povezane bežičnim linkovima. Brojimo više od dvije stotine stalnih članova (kućanstava) sa preko 1000 registriranih uređaja koji su svi međusobno povezani putem pristupnih točaka u našoj mreži.

 

Udruga raspolaže i neograničenim superbrzim dediciranim optičkim linkom na internet sa brzinom od 200/200 Mbps, te nudi svim svojim članovima neograničeni pristup 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Naravno, to je tkz. “shared” brzina, odnosno brzina koju svi zajedno dijelimo što je uglavnom i više nego dovoljno za nesmetano surfanje, čitanje emailova ili gledanje YouTube filmova. U prosjeku brzina download-a je varijabilna oko 5-15 Mbps cca 10 Mbps prosjek pa do max 30 Mbps, dok nam upload često zjapi prazan te je njegova brzina punih 25-30 Mbps. Gotovo nikad internet nije tako opterećen da je nemoguće surfati.

 

Naravno, Udruga ima i svoje operativne i administrativne troškove, poput održavanja infrastrukture i troškova interneta, te da bi pokrila iste, Udruga naplaćuje osnovnu godišnju članarinu svim članovima.

 

Spajanje SMBWireless-a sa mrežama (udrugama) na području Zagrebačke županije do sada je dovelo do uspostavljanja jednog velikog bežičnog sustava čiji su korisnici svi članovi svih umreženih udruga što rezultira velikim ukupnim brojem korisnika naše i surađujućih udruga, odnosno mrežnih infrastruktura. Tako dolazimo do broja od nekoliko stotina pa čak i tisuća korisnika koji koriste infrastrukturu svih udruga kao jedinstvenu mrežu za međusobnu svakodnevnu neograničenu komunikaciju i razmjenu datoteka, na području Samobora, Svete Nedelje, Strmca, Brdovca, Zaprešića, Stupnika, Velike Gorice, cijelog Zagreba i sve do Međimurja, Siska i Osijeka.

 

Podizanje vlastite bežične mrežne infrastrukture i ostvarene bežične veze sa svim gore nabrojenim područjima, smatramo našim najvećim uspjehom, koji je u najvećem dijelu ostvaren aktivnostima članova udruge tijekom zadnjih godina.

Tijela udruge:

SKUPŠTINA – najviše tijelo upravljanja Udruge. Skupštinu sačinjavaju svi poslovno sposobni članovi Udruge.

IZVRŠNI ODBOR – najviše izvršno i operativno tijelo upravljanja Udrugom između dvije sjednice Skupštine.

NADZORNI ODBOR – tijelo koje prati i nadzire rad drugih tijela utvrđenim Statutom Udruge.

PREDSJEDNIK – Predsjednika Udruge bira Skupština. Predsjednik Udruge je po funkciji i predsjednik Izvršnog Odbora.

TAJNIK – glavni upravni administrator koji zastupa Udrugu u odsutnosti Predsjednika, priprema sjednice Skupštine, vodi popis članova