SMBW

POTREBNA OPREMA

Što vam sve treba od opreme za spajanje na SMBW mrežu?

Odmah da razočaramo većinu korisnika, gotovo sigurno vaši postojeći wireless routeri (ono što ste dobili od HT ili nekog drugog internet poslužitelja nisu kompatibilni s našom opremom tj. 99% novih članova uglavnom mora kupiti potrebnu opremu, a od same opreme imate svakakvih stvari na izbor. Ovisi koliko ste spremni uložiti i što sve imate u lokalnoj mreži – samo jedno računalo ili 3 računala, pametnu kuću, frižider, toster itd… Sve su to navedeno je primjer lokalne mreže, a najbolje će administrator koji Vas kontaktira odrediti.

Najosnovnija kombinacija je od tvrtke Mikrotik opreme i usmjerena antena za spajanje, no ako ste zahtjevniji korisnik, možete si kupiti i dva uređaja kako bi imali svoj privatni, stabilniji i puno pouzdaniji link na mrežu. Antena naravno mora stajati vani negdje, na krovu ili zidu kuće/zgrade, precizno usmjerena prema nekoj od naših pristupnih točaka na koju se budete spajali. I naravno mora biti povezana na Mikrotik antenu te od Mikrotik antene (s krova) se spaja mrežnim LAN (FTP Cat5e ili 6) kablom do vašeg lokalnog kućnog Access Pointa-a u sobi. U pravilu nema ograničenja na broj uređaja koji želite spojiti na mrežu / internet iako je on limitiran na 230 uređaja, ukoliko Vam je potrebno i Više obratite se administratoru za pomoć.

Oprema za pristup SMBW mreži

Mikrotik LHG 2 ili 2XL

Najbolje i najkvalitetnije rješenje je Mikrotik LGH 2. LHG je vrlo moćan polu-profesionalni uređaj sa vrlo visokom stabilnosti rada. Za LHG vam ne treba antenski kabel – on je all-in-one antena i uređaj u jednom, a onda mora doći običan mrežni (FTP-UTP) kabel do njega na krovu/zidu. LHG je dizajniran za vanjske uvjete rada, napaja se preko POE adaptera, a preko operativnog sustava RouterOS mogućnosti upravljanja prometom su mu gotovo neograničene.

LHG antene kroz naše dugogodišnje iskustvo su se pokazale kao najbolje rješenje

Više informacija ovdje

Lokalna mrežna oprema

Mikrotik hAP-Lite

Kućna pristupna točka (hAP lite) je idealan mali uređaj za vaš stan, kuću ili ured.Podržava gumb WPS, za praktičnost ne tipkanja komplicirane lozinke kada netko želi imati bežični pristup internetu, a može se da se prebaci u CAP mod i pridruži se CAPSMAN-u tj. centralnom ruteru za centralno upravljanje mreža i upariti više takvih uređaja za potpunu pokrivenost signalom u stanu ili kući. Naravno, uređaj pokreće RouterOS sa svim značajkama, oblikovanjem propusne brzine, vatrozidom, korisničkom kontrolom pristupa i mnogim drugim mogućnostima.HAP lite je opremljen nešto slabijim 650MHz CPU-om, 32MB RAM-a, ali zato podržava dual-chain 2.4GHz b/g/n standard i ima 4 porta od 100 mbita.

Više informacija ovdje

Lokalna mrežna oprema

Mikrotik hEX

Za razliku od navedena dva uređaja prije ovaj Mikrotik hEX je Gigabitni Ethernet switch s pet portova za mjesta gdje nije potrebno bežično povezivanje. Ova nova ažurirana verzija HEX-a donosi nekoliko poboljšanja u performansama. Dostupan je, malen i jednostavan za korištenje, ali u isto vrijeme dolazi s vrlo moćnim dual core 880MHz CPU-om i 256MB RAM-a, sposobnim za sve napredne konfiguracije koje RouterOS podržava. Najčešće se koristi kao “pametan switch” u kući

Više informacija ovdje

Oprema za pristup SMBW mreži

Mikrotik SXT Lite2

Alternativno povoljno kvalitetno rješenje, koje je kombinacija isto tako antene i rutera integrirano u jedan uređaj dizajniran za vanjsku upotrebu. Jedina mana mu je što je integrirana antena jačine 10 dbi što znači da se može koristiti samo ako živite blizu naše pristupne točke.

Više informacija ovdje

Lokalna mrežna oprema

Mikrotik hAP

Mikrotik hAP ac lite je dvostruka istodobna pristupna točka koja istodobno pruža WiFi pokrivenost za frekvencije 2.4GHz i 5GHz. Router je opremljena procesorom od 650 MHz, 64 MB RAM-a, pet Ethernet portova 10 / 100Mbps, dual-chain 802.11b/g/n 2.4GHz bežični, single-chain 802.11a/n/ac 5GHz bežični, USB priključak za 3G/4G modem, Univerzalno kućište novog dizajna omogućuje da se uređaj postavi vodoravno ili vertikalno. Wireless kartica može isporučiti čak 300mbita bežično (uz predpostavku da mobitel, laptop i slično podržava AC standard i 5GHz način rada što već danas dosta uređaja podržava).

Više inforamcija ovdje

Povezivanje mrežne opreme

UTP indoor

Kabel kategorije 5 koristi se u strukturiranom kabliranju za računalne mreže kao što je Ethernet preko upletenih parica. Standard kabela pruža performanse od 1 Megabita do 1 Gigabita po sekundi. Ethernet veze 10BASE-T i 100BASE-TX zahtijevaju dva para žica. 1000BASE-T Ethernet veze zahtijevaju četiri žičana para. Korištenjem napajanja preko Etherneta (PoE), napajanje se može prenositi preko kabela uz Ethernet podatke iako se pretežito koriste u indoor potrebe (samo unutar kuće). Cat 5 se također koristi za prijenos drugih signala kao što su telefonija i video. U nekim slučajevima višestruki signali mogu se prenositi jednim kabelom; Cat 5 može nositi dvije konvencionalne telefonske linije kao i 100BASE-TX u jednom kabelu. Standard ožičenja USOC / RJ-61 može se koristiti u višekanalnim telefonskim priključcima. Postoje različite sheme za prijenos analognog i digitalnog videa preko kabela. HDBaseT (10,2 Gbit / s) je jedna takva shema.

Povezivanje mrežne opreme

UTP outdoor

Da bih proveli od krova do mjesta kućnog rutera potrebno je koristiti kabel kategorije 5 za vanjsku uporabu koji su “UV-ocijenjeni” ili “UV-stabilni”, što znači da se mogu izložiti UV zračenju bez značajnog uništenja. Razlika između indoor i outdoor kabla je mala ali značajna, razlika je samo u materijalu kojim je zaštićen kabel tj. drugačijoj vrsti plastične smjese i nešto debljoj stijenki, zbog vremenskih uvijeta koje kabel mora izdržati po snijegu i suncu. Što se tiće karakteristika tu je identičan s indoor kablom.