Što vam sve treba od opreme za spajanje na SMBW mrežu?

Odmah da razočaramo većinu korisnika, gotovo sigurno vaši postojeći wireless routeri (ono što ste dobili od HT ili nekog drugog internet poslužitelja nisu kompatibilni s našom opremom tj. 99% novih članova uglavnom mora kupiti potrebnu opremu, a od same opreme imate svakakvih stvari na izbor. Ovisi koliko ste spremni uložiti i što sve imate u lokalnoj mreži – samo jedno računalo ili 3 računala, pametnu kuću, frižider, toster itd… Sve su to navedeno je primjer lokalne mreže, a najbolje će administrator koji Vas kontaktira odrediti.

Što vam sve treba od opreme za spajanje na SMBW mrežu?

Najosnovnija kombinacija je Mikrotik usmjerena antena za spajanje. Antena naravno mora stajati vani negdje, na krovu ili zidu kuće/zgrade, precizno usmjerena prema nekoj od naših pristupnih točaka na koju se budete spajali. I naravno mora biti povezana na Mikrotik antenu te od Mikrotik antene (s krova) se spaja mrežnim LAN (FTP Cat5e ili 6) kablom do vašeg lokalnog kućnog Access Pointa-a u sobi. U pravilu nema ograničenja na broj uređaja koji želite spojiti na mrežu / internet iako je on limitiran na 230 uređaja, ukoliko Vam je potrebno i Više obratite se administratoru za pomoć.

Mikrotik LHG XL 2

Najbolje, najkvalitetnije i obavezno rješenje je Mikrotik LGH XL 2 koji je vrlo moćan profesionalni uređaj sa vrlo visokom stabilnosti rada. Za LHG XL 2 vam ne treba antenski kabel – on je all-in-one antena i uređaj u jednom, a onda mora doći običan mrežni (FTP-UTP) kabel do njega na krovu/zidu.
LHG  XL 2 je dizajniran za vanjske uvjete rada, napaja se preko POE adaptera, a preko operativnog sustava RouterOS mogućnosti upravljanja prometom su mu gotovo neograničene.
Uz antenu se obavezno kupuje i QMP nosač za precizno usmjerenje antene.

LHG XL 2 antene u kombinaciji sa QMP nosačem kroz naše dugogodišnje iskustvo su se pokazale kao najbolje rješenje

hAP ili hAP lite

Kućna pristupna točka (hAP ili hAP lite i slicno) je idealan mali uređaj za vaš stan, kuću ili ured.Podržava gumb WPS, za praktičnost ne tipkanja komplicirane lozinke kada netko želi imati bežični pristup internetu, a može se da se prebaci u CAP mod i pridruži se CAPSMAN-u tj. centralnom ruteru za centralno upravljanje mreža i upariti više takvih uređaja za potpunu pokrivenost signalom u stanu ili kući.
Naravno, uređaj pokreće RouterOS sa svim značajkama, oblikovanjem propusne brzine, vatrozidom, korisničkom kontrolom pristupa i mnogim drugim mogućnostima.
HAP lite je opremljen nešto slabijim 650MHz CPU-om, 32MB RAM-a, ali zato podržava dual-chain 2.4GHz b/g/n standard i ima 4 porta od 100 mbita.

QMP

QMP nosač antene koji se može montirati na stupove, krov ili fasadu objekta.

UTP kabel

Kabel kategorije 5 koristi se u strukturiranom kabliranju za računalne mreže kao što je Ethernet preko upletenih parica. Standard kabela pruža performanse od 1 Megabita do 1 Gigabita po sekundi. Ethernet veze 10BASE-T i 100BASE-TX zahtijevaju dva para žica. 1000BASE-T Ethernet veze zahtijevaju četiri žičana para. Korištenjem napajanja preko Etherneta (PoE), napajanje se može prenositi preko kabela uz Ethernet podatke iako se pretežito koriste u indoor potrebe (samo unutar kuće). Cat 5 se također koristi za prijenos drugih signala kao što su telefonija i video. U nekim slučajevima višestruki signali mogu se prenositi jednim kabelom; Cat 5 može nositi dvije konvencionalne telefonske linije kao i 100BASE-TX u jednom kabelu. Standard ožičenja USOC / RJ-61 može se koristiti u višekanalnim telefonskim priključcima. Postoje različite sheme za prijenos analognog i digitalnog videa preko kabela. HDBaseT (10,2 Gbit / s) je jedna takva shema.

Da bih proveli od krova do mjesta kućnog rutera potrebno je koristiti kabel kategorije 5 za vanjsku uporabu koji su “UV-ocijenjeni” ili “UV-stabilni”, što znači da se mogu izložiti UV zračenju bez značajnog uništenja. Razlika između indoor i outdoor kabla je mala ali značajna, razlika je samo u materijalu kojim je zaštićen kabel tj. drugačijoj vrsti plastične smjese i nešto debljoj stijenki, zbog vremenskih uvijeta koje kabel mora izdržati po snijegu i suncu. Što se tiće karakteristika tu je identičan s indoor kablom.

Spajanje i raspored žica (kripmanje) – Standard T-568B

Slika prikazuje raspored žica i položaj konektora