Udruga SMBWireless

Više od veze!

Potrebna Oprema

Što vam sve treba od opreme za spajanje na SMBW

Odmah da razočaramo većinu korisnika, gotovo sigurno vaši postojeći wireless routeri (ono što ste dobili od T-com-a ili nekog drugog ISP-a nisu dobri – 99% korisnika uglavnom mora kupiti posebnu opremu, a od same opreme imate svakakvih stvari na izbor. Ovisi koliko ste stručni, kolko novaca želite dati i što sve imate za internet – samo jedan PC ili 3 kompa, 2 laptopa, 3 tableta, 5 mobitela, TV, satelitska, pametnu kuću, frižider, toster itd.. 100 ljudi 100 čudi..

Najosnovnija kombinacija je Mikrotik router i usmjerena antena, no ako ste zahtjevniji korisnik, možete si kupiti i nekakav kombo od dva uređaja kako bi imali svoj privatni, stabilniji i puno brži link na mrežu. Antena naravno mora stajati vani negdje, na krovu ili zidu kuće/zgrade, precizno usmjerena prema nekoj od naših pristupnih točaka na koju se budete spajali. I naravno ta antena mora biti povezana na vaš Mikrotik router te od Mikrotik Rutera (s krova) se spaja mrežnim LAN (UTP Cat5/6) kablom do vašeg lokalnog kučnog AcessPointa-a (u sobi) ili ravno u neko računalo. Nema ograničenja na broj uređaja koji želite spojiti na mrežu / internet.

OSNOVNA OPREMA

-Mikrotik Groove -52HPN

groove

Najbolje i najkvalitetnije rješenje je Mikrotikov Groove. Groove je vrlo močan polu-profesionalni router sa vrlo visokom stabilnošću rada. Za Groove vam NE TREBA antenski kabel – on se spaja direktno na antenu, al do njega onda mora doći običan mrežni (FTP-UTP) kabel.

Groove je dizajniran za vanjske uvjete rada, napaja se preko POE adaptera, a preko operativnog sustava RouterOS mogućnosti upravljanja prometom su mu gotovo neograničene.

Groove se uvijek koristi u kombinaciji sa usmjerenom antenom od 16, 19 ili najčešće 24 dbi.

-Usmjerena Grid Antena

antena 2,4GHz-24 dbi Grid Antena, ili 16 dbi Yagi Antena 16dbi-yagi

Usmjerena antena na 2.4 GHz je jednako bitna u cijeloj ovoj priči. Ovisno o tome gdje se nalazite, odnosno kolko ste udaljeni od neke SMBW pristupne točke, potrebna će vam biti 16 dbi, 19 dBi ili jača, 24 dBi, usmjerena GRID antena na odgovarajućoj frekvenciji.

GRID antene kroz naše dugogodišnje iskustvo su se pokazale kao najbolje rješenje i koriste se u kombinaciji sa MTK Groove-om.

-Mikrotik SXT Lite2

sxt

Alternativno povoljno kvalitetno rješenje, koje je kombinacija antene i rutera integrirano u jedan uređaj dizajniran za vanjsku upotrebu. Jedina mana mu je što je integrirana antena jačine 10 dbi što znači da se može koristiti samo ako živite blizu naše pristupne točke.

-Lokalni Access Point – Mikrotik HAP-Lite (150N Dual Polarity, 4 LAN port, AP-Router)

mtkhaplite

Suvremeni Mikrotik AP “HAP Lite” služi za držanje male privatne wireless mreže po kući/stanu/uredu za spajanje krajnjih uređaja (laptopa, tableta, mobitela i sl.) u istu mrežu na kojoj se i on nalazi. Access point ima u sebi ugrađen 4 portni mrežni 100 mbitni switch (preklopnik) te 150 N dual polarity wireless antenu.
-Sa jačim wirelessom za bolju pokrivenost postoji i profesionalni Mikrotik ruter RB951 (RB951Ui-2HnD) sa 100 mbitnim LAN portovima ili RB951G sa Gigabitnim LAN portovima.

-Lokalni Access Point – TP-Link TL-WR740N (150N, 4 LAN port, AP-Router)

tp-link-tl-wr740n-100

AP služi za držanje male privatne wireless mreže po kući/stanu/uredu za spajanje krajnjih uređaja (laptopa, tableta, mobitela i sl.) u istu mrežu na kojoj se i on nalazi. Većina access point-ova imaju u sebi ugrađen 4 portni mrežni switch (preklopnik).

-UTP ili FTP cat5e kabel

utp-kabel-okutp

UTP ili FTP Mrežni kabel služi sa (žičano) povezivanje mrežnih uređaja – računala, AP-ova (za lokalni wireless), televizora, frižidera itd. Gotovo sigurno će vam antena za spajanje na SMBW biti na najvišoj mogućoj točki kuće/stana, a blizu nje i APC (router s kojim se spajate), tako da ćete trebati povezati APC za SMBW sa svojom kućnom mrežom i svojim uređajima.

Unutar kuće dovoljan je UTP dok za vanjsku upotrebu preporuča se FTP mrežni kabel.

Uz mrežni kabel (kojeg možete nabaviti po metru, kolko vam treba), trebat će vam još i RJ45 konektora i zaštitnih kapica.

DODATNA OPREMA

-Mrežni switch
switch
SWITCH (Preklopnik)
Switch iliti preklopnik služi za distribuciju mrežnog signala po kući/stanu/uredu i sl. Switch može biti od 4, 5, 8 ili više portova. Moguće je povezati više njih u istu mrežu.
5 portova, 8 portova, 8 portova Gbit

-AirLive AP60
AP60
Alternativno rješenje je nekakav Access Point sa podržanim “WISP router” modom – mi preporučujemo Airlive AP60 kao već isprobano i istestirano rješenje. U suštini odgovara bilo koji (napredniji) AP klijent sa mogućnošću rutanja prometa preko wireless adaptera.

AP60 ima ugrađena 4 LAN (mrežna) porta, DHCP server (za automatsko dodjeljivanje IP adresa umreženim uređajima), filtere prometa, regulator brzine (bandwidth-a) i podržava POE napajanje putem mrežnog kabla (ne isporučuje se sa POE adapterom).

-Antenski kabel LMR-400 ili LMR240
lmr400
LMR-400 antenski kabel, je specijalni kabel za visoko frekvencijske signale (2.4-5 GHz). Baš zbog te visoke frekvencije, preporučljivo je da antenski kabel bude čim kraći (optimum 2-3 m, a u iznimnim situacijama max do 5 m)

U slučaju provlačenja kabla kroz zid (priključak na vanjsku antenu), potrebno je biti jako pažljiv jer su konektori poprilično osjetljivi.

OSTALE STVARI ZA IMATI NA UMU

-ANTENSKI STALAK/STUP
Budući da antena treba stajati na zidu/krovu, na nekakvom stalku/stupu, trebati će uz stalak/stup, osigurati i kabel od nje (izvana), do APC-a ili lokalne mreže (unutra). Prilikom provlačenja kabla, imajte na umu da je antenski kabel (sa već postavljenim konektorom) vrlo osjetljiv.

-VEZA KROV/TAVAN – SOBE
Potrebno će možda biti provući mrežni kabel kroz kuću/stan/zgradu, ukoliko će vam APC biti na nekoj drugoj lokaciji (krovu/tavanu), odnosno udaljen od računala.

-IZVOR NAPAJANJA
Ukoliko vaš APC uređaj ne podržava POE (napajanje preko mrežnog kabla), biti će potrebno osigurati izvor napajanja (220V 50Hz) na lokaciji gdje će uređaj biti pozicioniran, obično 2 slobodne utičnice.

UPOZORENJE PRED KRAJ

No još jednom, NAJTOPLIJE preporučujemo da mi sa našom opremom izvršimo mjerenje signala kod vas PRIJE nego se vi upustite u avanturu i nabavku svoje opreme…

Udruga SMBWireless © 2014