Udruga SMBWireless

Više od veze!

Kako se spojiti

Pravila i uvjeti spajanja na SMBWireless

Prije svega, osjećamo da je važno napomenuti da Udruga SMBWireless NIJE ISP (internet service provider). Mi nismo profitabilna kompanija koja nudi širokim masama uslugu spajanja na internet. Mi smo NEPROFITNA udruga koja se temelji na dobrovoljnom i entuzijatističkom doprinosu naših članova. Taj isti doprinos je izgradio ovu mrežu i taj doprinos ju održava na životu.

Svi su dobrodošli, ali ako ste tu samo i samo radi jeftinog interneta (a znamo da većina vas jeste) – možda je ipak najbolje da odmah ugasite ovu stranicu. Routeri koji “nose” našu mrežu su postavljeni po privatnim kućama i zgradama naših sugrađana. I nerijetko se desi da se neki router zamrzne, pokvari ili pak ostane bez struje. U takvim slučajevima možete biti bez pristupa internetu nekoliko dana, nedobog tjedan-dva.

Istina, prosjek popravka kvarova se mjeri u satima. Rijetko to traje danima, a još rjeđe tjednima 🙂 Al opet. Budući da je SMBW neprofitna udruga, kao takva ne može službeno garantirati nekakvo vrijeme otklona kvarova. Možemo samo potvrditi statistiku.

Isto tako, važno je da napomenemo da SVI članovi SMBW mreže, spojeni u istom trenutku na mrežu (i internet) zajedno dijele brzinu propusnosti po linkovima i internetu. Ali gotovo nikad promet nije tako zagušen da je nemoguće surfati internetom ili čitati vijesti. No, također, Udruga ne može službeno garantirati ni brzine. Imamo samo statistike… 🙂

Naravno, Udruga ima i svoje operativne i administrativne troškove, poput održavanja i razvijanja mrežne infrastrukture i troškova interneta, te da bi pokrila iste, Udruga naplaćuje osnovnu godišnju članarinu u iznosu od 400 kn godišnje svim članovima. Uzmite u obzir da ćete najvjerojatnije morati izdvojiti i oko 650-1000 kn početne investicije kako bi nabavili odgovarajuću MTK wireless opremu…

No, čak i ako vam svi ovi uvjeti odgovaraju, da bi se spojili na SMBWireless mrežu, zbog tehničkih uvjeta koje wireless tehnologija stavlja pred nas, prije svega potrebno je utvrditi dali imate sa neke točke vaše kuće ili stana na kojoj bi stajala vaša antena optičku vidljivost sa nekom od omni antena naših pristupnih točaka. Prije nego kontaktirate nekog iz Udruge, molimo vas da sami istražite tu mogućnost uvidom u kartu naše 32 pristupne točke čije pozicije možete naći ovdje ili na Google mapama. Jednostavno, pronađite svoj dom i pogledajte dali ima koja točka u vašoj blizini na koju bi se mogli spojiti, te dali što stoji između vas, poput brda ili susjedne zgrade/kuće.

Ukoliko smatrate da postoji realna mogućnost, sljedeći korak bi bio da ispunite (neobvezujuću) Online pristupnicu.

Nakon što zaprimimo vašu pristupnicu kontaktirati će vas netko iz administratorskog tima Udruge kako bi se dogovorili kada bi mogli doći do vas da izmjerimo signal sa našom opremom, prije nego se vi upustite u avanturu i nabavku svoje opreme. Imajte na umu da smo mi neprofitna udruga, i da administrator koji dolazi do vas izmjeriti signal NIJE plaćen od strane Udruge te bi vas mogao tražiti simboličnu naknadu za svoje troškove, poput goriva, mobitela i vremena.

Ukoliko mjerenjem utvrdimo da postoje tehničke mogućnosti da vas spojimo na mrežu, administrator će vam savjetovati koju opremu da kupite. Nakon što nabavite sve što je potrebno, slijedite savjete administratora kod postavljanja opreme, te se dogovorite s njim kako da ju podesite. Pristupne točke naše mreže su zaključane i bez dozvole administratora nećete se moći spojiti.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite putem obrasca ili email-ova sa rubrike KONTAKT. Sa zadovoljstvom ćemo pokušati odgovoriti na njih u što kraćem roku.

Udruga SMBWireless © 2014