Dragi članovi,
kraj godine je na vratima i vrijeme je da se kratko osvrnemo na 2016. i izvijestimo vas čime smo se sve bavili:

U proljeće naši administratori uz pomoć članova izvršnog i nadzornog odbora obavili su radove na 2 postojeće pristupne točke i podigli još dvije nove.
Možda ovo nije bio „veliki korak za čovjeka“, ali za našu udrugu je!
Naime radilo o se planiranoj i dobro koordiniranoj akciji koja je bila nužna da se kralješnica (ili po naški „backbone“) mreže podigne na viši nivo propusnosti (Mikrotik LHG uređajima) jer kako ste i sami mogli primijetiti, mreža je početkom godine bila vrlo spora.
Ovim radovima, dva linka do centralne pristupne točke Slaven su ubrzani i podržavaju prijenose brzine 100Mbps.
Osim toga za rasterećenje linkova podignute su nove pristupne točke Orešje i Bestovje. One osim što su rasteretile promet sa Strmca, omogućile su i spajanje nekolicine novih članova iz okolice koji su bili zainteresirani, ali nije bilo mogućnosti da ih se spoji.
Tijekom ljeta i jeseni nastavili smo sa ubrzavanjem ostalih linkova po načelu najveće opterećenosti da bi kraj godine zaključili sa 18 linkova koji imaju propusnost 100Mbps.

Dodatno su podignute pristupne točke Draganje selo, Slani dol i Veliki Dol koje su nam bitne radi širenja SMBWireless-a na mjesta koja komercijalni ISP-ovi marginaliziraju.

Primijetili ste da je ove godine bilo izuzetno puno najavljenih i nenajavljenih nestanaka struje. To nas je ponukalo da već ove godine uložimo u besprekidna istosmjerna napajanja koja će naravno biti postavljena na glavne repetitorske-pristupne točke. Tako ćemo osigurati višesatnu autonomiju rada na najbitnijim točkama tj. linkovima. Neka napajanja već su u funkciji dok su neka još u izradi i biti će puštena u rad tijekom siječnja 2017.

Tijekom cijele 2016. naši administratori su rješavali tehničke probleme, spajali nove članove, izlazili na korekcijske i preventivne servise, podešavali parametre mreže i frekvencije i pomagali prilikom otklanjanja poteškoća. Znamo da ste svjesni da je ovo vrlo zahtjevan zadatak koji oduzima izuzetno puno vremena naših administratora, tako da se zahvaljujemo svim članovima na strpljivosti koju ste pokazali.

U 2017. godini planiramo nastaviti sa ubrzavanjem postojećih i postavljanjem novih linkova jer vidimo da članovi sa nekih pristupnih točaka usprkos dobrom signalu imaju lošu brzinu prijenosa podataka.
Također nastavit ćemo i sa podizanjem novih pristupnih točaka koje su nužne radi rasterećenja postojećih, ali i radi širenja mreže na okolna sela i zaseoke.
Više o planu za 2017. moći ćete čuti na skupštini i/ili čitati ovdje na našim web stranicama nakon skupštine koja će se održati početkom 2017.

Lijep pozdrav i dobar signal želi vam izvršni odbor SMBW-a!